BeNgAnG TaK??hihi =)

u click me,,i click u!!

Tuesday, 17 May 2011

Jom Belajar =)

Salam…

Arini cuti..tapi disebabkan arini xdak kelas yang nak mengajar..jadi dok kat umah ja la..xdak benda nak buat..bukak tv xdak cita best..bila bukak lptop malas pulak nk godek2..jadi bila rajin godek2 ni…terjumpak satu video yang agak menarik..boley digunakan untuk bbm nnt..mngajar arab secara xlangsung..

Jom kita tengok meh..best ow…series!!=)

Ni ada sy translatekan maksud bahasa arab..jom sama2 kita tgk dan faham ..da lama tinggal arab takut lupa plak..ni sy nk smngatkan diri untuk belajar perkataan yang tak tau dan tajamkan lagi ingatan bnda yg dah tau..

Harap korang suma enjoy =)






arnab = أ  أرنب
itik   = ب باء بطة
mahkota  =  ت تاج
rubah = ث ثعلب
  Unta =  ج جمل
 Orang yang melakukan haji = ح حاجّ
roti = خ خبز
ayam jantan = د ديك
serigala = ذ ذئب
 Bunga = ز زهرة
lelaki = ر رجل
waktu = س ساعة
matahari = ش شمس
nelayan = ص صائد
pegawai = ض ضابط
kanak2 = ط طفل
kuku = ظ ظفر
mata = ع عين
gua = غ غار
gajah = ف فيل
bulan = ق قمر
anjing = ك كلب
daging = ل لحم
masjid = م مسجد
sungai = ن نهر
muka = و وجه
pyramid =  ه هرم
tangan = ي يد

18 comments:

niesz said...

dulu time blajar niesz ade amuk bhsa arab, tp da lame tggl, da lupe da...heee..

p/s: dear, vco ni hrga die rm39.90+ postage rm5, kalau berminat boleh email dekat sini email: zafneeshop@yahoo.com, penghantaran esok, so kalau bayar hari ni, esok kami post.. next penghantaran sabtu depan.. :)

Azza Firza said...

qara'a = membaca.


hehehe, azza belajar jugak arab nie tapi 2 tahun jep :0 then tahun ketiga stop sebab azza tak amik ujian BA nanti PMR real t, hehe

Cik TeN10 said...

dulu masa sek menengah bljr bhsa arab.. dulu nk tulis karangan self introduction tu boleh la.. skrg mmg xingt dh.. otak tepu ngn bhsa jepun.. so thanks for sharing this video !!

SiS NaD said...

SalaM HaNiSaH...

Waa!~ BLaJa BaHaSa aRaB!~ SiS SuKa!!!!~ (^_____^)V

Mrs.Yie said...

teringin jugak ni nak belajar bahasa arab..suami akak pandai la jugak bahasa2 arab ni pasal dulu dia sekolah arab..skarang ni dah banyak dia lupa..

NOOR FATIN said...

xpenah blaja bahasa arab kat sekolah. huhu...tapi tau jugak la sikit2..

M a W a D D a H said...

dulu pernah bljr bahasa arah..mse form tu..lepas tu xbeljar dah..rse rugi xbelajar sungguh2...

bunga said...

tq..dah lama nak belajar arab ni..hehe..

d_LA said...

bestnye dengar tp pndai sebut ana anta syukran afwan ahlan wa sahlan je..yg basic je tahu..huhu..tq 4 sharing dis video ya^^

zati embong said...

jat belajar masa kat uni,tp xde yg lekat pun.huhu sedih betul.

dill said...

kittun = kucing :)

dill.

http://aniesandyou.blogspot.com said...

plus nk mahirkan bahasa arab, kn rajin bc quran

Serius hot! WFTXO@#$%&*!

Ummi Hanie said...

salam anisa ,

pensyarah ke ?

wah..hebat tu ;)

pasal review blog tu , insyaAllah , sis masukkan dlm list akn dtg ye ... maaf kalau lmbt sikit sampai turn sbb pending list pun dah ada dlm 10 blog ni ;)

qlah said...

wah.. something new ni.. hehe .

btw , selamat bercuti ;)

Mohamadazhan hjDesa said...

cikgu arab ni mesti garang...takut ja tgk =)

bila blog bercerita said...

dajajun masywiyun : ayam panggang...
junjumatun : tengkorak...

weeee~~~ske sesgt...p dah lme xpraktikkan so dah byk lpe...ingt pon just a few simple words...

KUREKURE COMEL said...

mina dah byk lupeee...rugikan....
nak kena study balik....


ilmu tu....huhuhu

Bidadari Syurga said...

kita baru nak bukak nie... jap tau.... kita usha tau...