BeNgAnG TaK??hihi =)

u click me,,i click u!!

Friday, 1 April 2011

Sabarlah Duhai Hati~

Hati tengah sedih dan terluka dengan kata2 seorang kawan,,,mudah sangat terluka kan..

Kdang2 kita pn tak sedar secara sengaja atau tak kita telah melukakan hati kawan kita..

Mungkinkah sebab itu kita dilukai semula??

Bersabarlah duhai hati…moga2 sy akan terus bersabar dengan dugaan dalam persahabatan..sob3

Jom kita sama2 pujuk hati ni…=(

Firman Allah s.w.t di dalam Al-Quranul Karim Yang bermaksud :
"Wahai orang-orang yang beriman minta tolonglah kamu dengan sabar dan sembahyang,sesungguhnya Allah bersama-sama dengan orang yang sabar"(153.)




صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَوْصِنِيْقَالَ: لاَ تَغْضَبْ . فَرَدَّدَ مِرَارَا, قَالَ: لاَ تَغْضَبْ.
( رواه البخاري )    
Maksud :
Daripada  Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahawa ada seorang lelaki (Abu Darda) telah berkata kepada Nabi  Sallallahu 'alaihi wasallam: “ Berikanlah aku nasihat,”. Baginda bersabda : “Jangan marah”. Maka orang itu mengulangi permintaannya beberapa kali, Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam menjawab : “ Jangan marah”.
( Hadith riwayat al-Bukhari)

Dalam hadith di atas, Imam At-Thabari meriwayatkan darinya, aku berkata (Abu Darda) : “Ya Rasulullah, tunjukkanlah kepadaku satu amalan yang akan memasukkanku ke dalam syurga?’.Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam menjawab:“Janganlah marah, nescaya kamu akan masuk ke dalam syurga”. Lalu aku mengulanginya soalan yang sama  beberapa kali dan semua jawapannya adalah: “Jangan marah “.


Semoga diri ini terus sabar dan sabar menongkah arus kehidupan…

22 comments:

ainnoraini said...

terima kasih anis..sudi singgah n folow...

kak ain folow kembali ye...

salam kenal...

niesz said...

betul tu, cume dgn mendekatkn diri n ingt pada ALLAH boleh buat kite tenang..

Nur Farah Hani said...

tu la apsal.. walau orang cakap kawan aderlah orang yang paling mudah kita nak berkata kata but somehow .. ada ketikanya mereka tak menjaga perasaan.. kita pun sama jugak.. ekkadang etrlanjur berkata kata.. kawan and kita sendiri manusia biasa jer wak..

just tabahkan and tenangkan hati.. abaikan jerk kata kata yang membuatkan kita terluka tu... cheers..;p

Arm_mj said...

sabar kn sparuh dr iman =)

Faaein Himura said...

bila baca entry mengingatkan diri sndri.. harus jadi seorang penyabar dan jangan marah2.. moga dptlah sy hindar penyakit marah ini..

Nieza said...

salam kunjung balas dan salam kenal dik...nice blog akak follow juga..:)

KUREKURE COMEL said...

iyeee....mina taknak marah dah...
cuma nak merajuk je....boleh?
hehehe...


tq nisa..

SiS NaD said...

SaBaRLaH KRaNa ALLAH SNTiaSe BSaMer oWaNG YaNG BSaBaR...

JoM BaCeR KiSaH GuRauaN YaNG MLaMPau!~

http://nadiah-muhammad.blogspot.com/2011/04/oh-satu-pembohongan-gurauan-melampau.html

Hansyirah Takezur said...

la tahzan wa la takhof..
setiap kesulitan tu pasti ada jalannya.. :)
just bersabar ye.. ^^

shida saje said...

sabar itu separuh dari iman kita..jadi bersabar lah selagi terdaya ~

YATZAKIE said...

tq share..akak mmg pelukan ketenangan tika ini..

Mimi Jazman said...

moga ALLAH bersama kamu terus.. :)

iqbalsyarie said...

Semoga dicampakkan sejahtera yang berlipat kalinya :)

Nabilah Atiqah said...

nabilah pown jnis yg sng cpt trasa....hehehe.....btol tue...kdng2 kte sniri pown x prasan ble kte dh trskitkn atie kwn....huhuhu

nabilah_2908 said...

sabar lah yer....

cuba fikir posotif..sikap yg cepat terasa tu..kena dikurangkan.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
JOM UJI MINDA-JAWAPAN

eira said...

thats rite..kne byak2 sbar lam dunia ni..

Azza Firza said...

bersabar laa ea :) perempuan mmg mudah sgt terasa , azza pun macam tu tau , hehe , catch u back here :)

TiKa LEh said...

hehhe..sabar jelah..kdg2 mereka xperasan dan kt pun kdg2 xperasan kt ada lukakan ht kwn kan..

shameel Iskandar said...

Terima kasih atas entry ni. Menjaga hati mmg susah. Nak jaga hati snediri dan juga hati org.

Mohon doa kepada Allah, agar hati kia sentiasa dididik dan dijaga oleh-Nya.

puteri ain said...

pohon segalanya dr Nya..insyaAllah semuanya akan berjalan lancar..

bunga said...

bersabar itu indah..:)

Miss Tira said...

Cabang iman itu ada banyak dan salah satunya adalah sabar.