BeNgAnG TaK??hihi =)

u click me,,i click u!!

Monday, 21 March 2011

Apa yang lebih baik daripada Dunia dan Isinya??


......السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



Apa yang ada dengan dunia??
Kawan2 suka dunia tak…
Atau Suka dengan kematian dan tak sabar untuk mati??

Readers suma pernah dengar tak penyakit “wahan...”
Penyakit ini adalah satu penyakit yang menimpa manusia akhir zaman iaitu penyakit yang cintakan dunia dan takutkan mati..nauzubillahiminzalik..semoga kita terhindar daripada penyakit yang macam ni..

Ok..Kali ni saya nak kongsikan satu amalan dan kelebihan tentang solat sunat sebelum subuh..bila kita buat kan,,kita akan dapat ganjaran yang melebihi dunia dan isinya…besar kan ganjarannya..macam kita tau..satu dunia dan isinya kalau kita dapat mesti bahagia sangat…

Jom kita tengok hadis tentang kelebihan solat sunat qabliah iaitu solat sunat sebelum subuh..

Dari Aisyah dari Nabi s.a.w sabdanya  Dua rakaat sebelum subuh lebih baik daripada dunia dan seisinya .” 
(HR Muslim ) 

Dan pada suatu lafaz “ Kedua rakaat tersebut lebih aku cintai daripada dunia ini seluruhnya .”



Amalan ini adalah salah satu amalan yang sangat disukai oleh Rasulullah SAW..

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:”: Sesungguhnya tidak ada suatu sembahyang sunat pun yang begitu dijaga oleh baginda daripada sembahyang dua rakaat sebelum subuh..”
 (Riwayat Muslim).


Dan pada riwayat lain disebutkan : Nabi tidak pernah begitu kuat ketekunannya dalam mengerjakan solat-solat sunat rawatib melebihi dua rakaat sebelum subuh .
(HR Muslim & Bukhari)

Lafaz Niat :


Hadis ini menceritakan ganjaran untuk membolehkan  kita tahu hasil daripada amalan yang kita lakukan..ya lah,,pahala benda yang manusia xnampak kan..kalau diberikan ganjaran dalam bentuk perbandingan barulah kita semngat nak buat sesuatu pekerjaan tu…tu pun kadang2 malas nk buat kan huhu

Mesti akan ada bisikan syaitan dalam hati kan..kadang-kadang saya pon dapat bisikan camtu tau..tapi dalam hati pasti akan ada bisikan baik jugak yang akan berbisik..semuanya bergantung kat diri kita sbenarnya samaada kita lebih cenderung untuk ikut bisikan yang baik ataupun yang buruk..

Bisikan syaitan : “ ish,,aku ni subuh pon selalu gajah..ni plak nak wat solat sunat sebelum subuh…baik tidoq lagi bagus..”

Atau pun begini

"Mengantuknya…buat solat subuh dah la..bila pandang kanan katil melambai2..pandang kiri katil memanggil2.."*mesti syaitan yg panggil tu ehehe

Bisikan baik jawab : dala aku ni banyak dosa..xdak masa nak tambah ibadah sunat..takkan 2 rakaat aku xboleh nak luangkan masa untuk beribadat dengan Allah..masa utk dunia aku xkisah pon kalau abeskan lama2..

Lepas tu kan,,mata terus akan rasa segar bugar dan semngat utk wat solat sunat sbelum subuh ni..kalau tak caya..ce buat hehe..

Saya buat entry ini utk ajak kawan2 sama2 buat amalan ini sekaligus mengigatkan diri yang selalu alpa dan hina ini..terlalu asyik dengan dunia..ya la..bila asgment n test melambak2..tidoq tak menentu..bangun solat subuh ja..dulu rjen jugak solat sunat..sekarang dah start panas enjin balik dah nak istiqamah balik amalan ni..insyaallah~

Jom kita sama2 lawan bisikan syaitan dan ikut bisikan yang baik tu agar sentiasa melakukan amalan yang baik2..insyaallah….semoga Berjaya..amin =)

20 comments:

mommylavender said...

salam anis..mommy tag anis..ti tengok kat link ni ek~

http://mommylavender.blogspot.com/2011/03/anggunnya-wanita-berhijab.html

aNiS aNiSa said...

wsalam,,

thanks mommy...da tgk my

tringin jgk nk join...thanks ya sudi tag =)

M a W a D D a H said...

bagus..bagus...info yg bagus utk kita semua..:)

Aqila Safuan said...

terima kasih awakkkk ingatkan
! insyALLAh buat lepas ni, insyAllah

KUREKURE COMEL said...

kdg2 kan....hati baik dgn hati jahat ni selalu bergaduh....huhuhu...


jahat kan....mina cuba utk berubah...
tq info budak comel...

Ummi Hanie said...

salam anis,

amalan soleh ni bile dtg kemanisan,masyaallah....jadilah mcm Nabi dan para sahabat...:)

Novelgurl said...

Salam..terima kasih ingatkan ^^ semoga kita terhindar drpd penyakit wahan T.T Amin =)

Anati Soki said...

sama3 amek penagjaran. sama dekatkan diri pada allah agar dipermudahkan segalanya :) amin

aNiS aNiSa said...

@mwaddah : thanks,,,sama buat yg trbaik =)

@aqila : sama2 igtkan apa yg mmpu =)

@kure2 cmel : menangkan hati yg baik tu ehehe..sama2 brubah
budak comel??*wink3 tq =)

@novelgur;: wslam...sama2...amin moga terhindar dr penyakit mcm tu =)

@anati soki : ya..smoga dipermudahkan sgala urusan amin =)

aNiS aNiSa said...

@ummi : ye kak...smoga akan terus ada kekuatan utk istiqmah dalam melakukan amalan ini..

amin =)

| cik azeya | said...

sy tak penah buat solat sunat tu. jahat kan. -_-

niesz said...

da lame rase nye x buat solat sunat die..huhu...selalu kalau buat solat hajat je, hope lps ni akn buat solat2 sunat yg lain jgk..

Miss Tira said...

Tira dah lama tak buat solat sunat. Terima kasih kerana mengingatkan. ERm ini ada info buat saudari Anis.

www.irkah.com adalah sebuah social network untuk ummah.

Tira baru sahaja selesai download al-Quran jenis flash di quranflash.com

Saudari Anis cubalah ye :)

Heidi Shafiq said...

uh perlu lebih byk memperbaiki diri aku..

DaK CoMoT said...

alhamdulillah...info yang baik!thanx for sharing this..^_^

aNiS aNiSa said...

@cik azeya : xjahat pn la azeya..solat sunat ni sunat dilakukan..kalau buat dapat pahala..klau xbuat xdapat pahala..tapi kita boley berubah kan??jom sama2 berubah =)

niesz: ya..jom sama2 bnyakkan ibadat sunat kita =)

@miss tira: most welcome..thanks ya sudi kongsi info =)

@heidi : ya..smoga dpt baiki kearah yg lbey baik =)

@dak comei : most welcome..sama2 amalkan =)

ïêmå å¢klê§ said...

sama2 la kita beringat dan saling mengingati,,
time kasih...

mommylavender said...

mommy mai jenguk anis..rindu enrty baru~hee

aNiS aNiSa said...

@iema : ya..sama kasih =)

@mommy : bz sikit la momy huhu..xley nk update ari2..sob3

Azza Firza said...

selamat pagi,thanx info , thanx jugak lawat belog azza, now, visit ur belog, ada masa, visit mine too ya :D maaf, pagi nie post HOT dan agak tak bertimbang rasa, namun masih baik hati :

Apa Kaitan AzzaFirza dengan BETINA dan BITCH ?