BeNgAnG TaK??hihi =)

u click me,,i click u!!

Thursday, 24 March 2011

Egokah lelaki??



Alhamdulillah da selamat sampai kat umah kt kedah selepas menempuhi perjalanan selama 5 jam..

Lepas kelas n mkn2 suma..sy bersama2 dengan dua org kawan terus betolak balik dr university terus ke rumah..

Bertolak pukul  1.10 ptg,,singgah di sungai perak utk solat n alhamdulillah smpai shahab pkui 6.20 ptg td..laju x??ehehe…pandu cermat jiwa selamat ya~

Td kan..masa otw balik atas highway..ada satu keta kembara ni tau..dala pakai line kanan..dy slow plak..bg lampu xnak msuk line tengah..tension btol..laki mmg ego ek klau pmpoan nk ptong keta??tercabar ka ego tu..hu,,

pastu kawan sy ni berusaha sepenuh hati utk mendahului kereta tu..setelah cuba sedaya upaya akhirnya!!berjaya!!!yeay~~sy jerit2 bg semangat hehe..perangsang buat kwn sy tu..ya la da nek kancil 850..lawan kembara lak..tp last2 menang gk kan =p

Korang pernah tak alamai situasi yg sedemikian rupa??sy plg panas bila pakai line kanan pastu slow~ grrr!!

Bila da smpai shahab Perasaan rindu ni membuak2 utk pulang ke rumah..ya la..da lama xbalik umah kan,,da nk dekat sebulan kowt rsanya..Rindu mama n abah,,rindu adik2..

selagi kita ada mak ayah kita berbakti kepada mereka kan?jaga hati dan perasaan depa..orang tua2 ni bila usia makin lanjut makin manja perangainya..

buat kwn2 yang dah kehilangan mak ayah tu sentiasalah mendoakan agar mereka tenang di sana..amin..buat kita yang masih ada mak ayah hargai mak ayah kita sebaik mungkin kan..

Ini saya nak kongsi satu hadis yang menerangkan betapa besarnya redha ibu bapa

Dari Abdullah Umar RA berkata:
Rasulullah SAW bersabda “Keredaan Allah adalah di bawah keredaan kedua-dua ibu bapa dan kemurkaan Allah adalah di bawah kemurkaan kedua-dua ibu bapa.”(HR Tirmizi dan di tashih oleh Ibnu Hibban dan Hakim)

Dan sentiasalah mendoakan kesejahteraan ibu bapa kita setiap kali lepas solat..xkan ada amalan yang lain yang boleh membahagiakan mak ayah kita dari jauh kecuali dengan doa~

Jom kita amalkan doa untuk ibu bapa ni setiap kali lepas solat nak?=)


26 comments:

KUREKURE COMEL said...

akak dah lama tak lepak shahab....hehehe....


akak pun tak suke....bwk slow gile...mcm nak pegi mkn angin...

ego lbh tu......


yaaa....redha ibu penting...
selagi ada ibu ni...cium pp...peluk ibu byk2 kali......

hehehe...

aNiS aNiSa said...

@kure2 comel : eh2..akak dlu slalu lepak shahb ka??stdy utara ka..cmna ley smpai shahb hehe..

Arm_mj said...

waa ego la tuh..suke gak merempit di jlan raya :D

KUREKURE COMEL said...

akak dulu study perlis...slalu shopping kat alor staq...hihihi...


kdg2 naik bas...kdg2 naik kereta api...hehehe..

aNiS aNiSa said...

@arm: srupa yer kita hehe

@kure2 : eh3..ye ke??akak klu dtg utara..sila2lah dtg umah sy yer =)

Cik Bidadari said...

aduh... lain kali jgn lawan dengan keta besar okey... lawan aja dengan BM ke Mer ke... baru cargas... bayangkanlah kita potong BM nie... perghhhh bangga time tu... aku pernah mengalaminya... weeeeeeeeeeeeee... kita wira aja... weeeeeeeeeeeeee. kita potong dia... dia potong kita... lelama kita surelah kalah. oh tuhan... serius kalah... erkk... selamat bermesra dengan family okey...

Aqila Safuan said...

thanx for sharing the hadis :)

zati embong said...

hihi,xpe,kalau cermin kete tinted,mesti dia xtahu yg potong dia perempuan O.o

so tinted cermin,tp jgn smpai kena saman jpj O.o

~nsar~ said...

haha.. ni kes yang paling masalah problem trouble la... tensen sangat dengan orang yang xmemahami rule road.. anis ok la keta kecik. ni keta yang besaq gedabak baru n mahal lagi.. bawak slow macam siput..... dok plak belah kanan.. haishhh.. pa entah.. menykitkan hati... setiap pagi nak p antar adik sekolah... mau gak sebakul dosa tiap2 pagi...

Surie said...

Anis stadi mane?dlu surie slalu gk g Shahab..sbb dlu matrik kt changlun nun..KMK =)

Btul2..geram dgn org yg bwk cm siput tp nk gk masuk line kanan..adoila!!

Klau surie, surie kasi hon je!

aNiS aNiSa said...

@cik bidadari : ahaha kelakar la..ala..kancil lwan bm dgn merc sah2 kalah..haha..ok2 tq2..balik 3 hari ja..manfaatkan seadanya =)

@aqila: most welcome..moga kita sama2 ambil mnfaat =)

@zati: mmg xtinted lgsg jat..lepas ptong tu sy gelak ja..lawak ehehe..harap2 xkena speedtrack la huk3 ='=

@nsar : slalu ek jd cmtu??klu jd cmtu..ikot ja keta bsar tu rpat2..sure dy syg keta bsar dy klu org ikot dekat2..tkot kna cium he2..tp awas!pastikan jarak tu smpat nk break hehe

@surie: sy stdy kt um surie,,bi lari balik jap 3 hari..asgment melambak2 sob3..best dlu stdy mtrix cnglun??kasi hon??aah brani..sy tkot nk kasi hon hihi

ch!natsu said...

chin pernah alamai situasi tue..
sumtimes prempuan pun ada cmtue..
rsnya lelaki n prempuan sma2 ada ego dia..
yg penting bersopanla semasa memandu.. huhu..

thanks darl 4 sharing da doa.. =)

Lilyel said...

hi, salam,
terima kasih sudah isi questionnaire saya :)

SiS NaD said...

oH!~ MeMaNG MNYaKiTKan HaTi LaU JaDi MaCam Tu... DaH La KuRe2, aDeR aTi Nak GuNeR LaNe HaRiMaU BiNTaNG.. HuH!~

DaK CoMoT said...

bukan potong keta je..potong moto mereka pon mereka marah ooo...huhu bukti?comot mai keja naik moto,kalau potong moto orang lelaki yang bawak slow2..at the end dorang mesti potong balik n bawak laju2..hahaha ego la tu...kehkehkeh

FaTin.FiRDaUs said...

salam.. hye.. lelaki mmg cm tu.. huhu..

cik azeya said...

tapi ayah saye cool je, hahaha.

MamaEma said...

lelaki ego...bila perempuan yg kasi lampu mahu potong....

Nonie said...

sama..nonie dulu pun slalu lepak shahb..ujung minggu nk blik peneng..hihih.zaman matrik dulu...

laki mmg la,kalu kte naik kete potong dorng je mesti nk lwan ohtu pndng je kite~~~~

qlah said...

wah . hehe .

p/s: kim salam kat emak n ayh ye . hehe .
p/s/s : salam perkenalan :)

Eda said...

mak ai..dasat nih..


jgn biasakan diri mcm tu di atas jln raya..takut terkena dgn samseng, ssh dibuatnya..hehe

Nabilah Atiqah said...

slaloonyer yg ske bwk pelan2 nie pompuan.....kli nie laki plak....dh tau bwk slow 2,x yah le nk ego....kihkihkih

aNiS aNiSa said...

@chin: tu la kan..hati2 n sopan smasa mmndu..most welcome =)

@liyel:wsalam..sama2..

@nad: hehe..kura2 vs hrimau bintang =)

@dak cmot: kita mglamai nasib yg sama =)

@cik azeya: ayh sy n xkisah gk..mayb darah muda kot kan?=)

aNiS aNiSa said...

@mamaema: pantang dicabar kan mamaema kan?=)

@nonie: nonie pnah kena gk ek??skrg ni lepak mana plak?=)

@qlah: insyaallah..salam prkenalan juga =)

@eda:terima kasih atas peringatan..takot plak kan dgn samseng jalanan ni sob3

@nabilah: sy xsuka bawak slow kowt?hehe

azi nur said...

kadang ade yang baikk...tapi sopan santun sangat pulakk dijalan raye...haissyy! saboo je lo~~

mommylavender said...

mommy pun tak suka gak~ mulut ni nak jer berbunyi lau duk line kanan tapi bwk ciput..tengok2 tengah guna fon ke sembang ngan awex ke~ishhhh marah toi